به عبارت ساده، انحرافات جنسی یعنی داشتن خیالات، تمایلات یا رفتارهای ناراحتکننده و تکرارشونده به قصد ارضای غریزۀ جنسی به غیر از روش و رفتارهای معمول و پذیرفته شده درجامعهی انسانی.
این انحرافات زمانی اختلال نامیده میشوند که برای مدت طولانی ادامه داشته باشند یا با روابط جنسی سالم و سایر عملکردهای روزمرۀ فرد اخلال ایجاد کنند.
برخی از افرادی که دچار انحراف جنسی هستند میدانند که کار شان غیرمعمول است، اما اغلب فکر میکنند که نمیتوانند شرایط را تغییر دهند یا عادت خود را ترک کنند.
موارد اصلی انحرافات جنسی عبارت اند از چشمچرانی، عورتنمایی، یادگارخواهی، دستمالی کردن، خودآزاری جنسی، دگرآزاری جنسی، و بچهدوستی (بچه بازی).
چشمچرانی Voyeurism
افرادی که به این انحراف جنسی مبتلا اند از تصورکردن یا دیدن افراد برهنه یا مشاهدۀ رابطهی جنسی افراد دیگر لذت میبرند. فرد مبتلا با استفاده از موقعیتها و وسایل یا با تهیۀ آن موقعیت و ابزار اقدام به تماشای افراد جنس مخالف و یا مناظر آمیزش جنسی دیگران میکند. در اینجا تماس با افراد وجود ندارد، بلکه تماشا و دیدن است که برای بیمار ایجاد هیجان و تحریک جنسی میکند.
این انحراف در مراحل خفیف به دلیل محرومیتهای جنسی، اقتصادی، و فرهنگی پدید میآید وممکن است ریشه در تجربیات دوران کودکی داشته داشته باشد. روانکاوی میتواند در شناخت این ریشهها به فرد کمک کند.
عورتنمایی یا خویشتننمایی Exhibitionism
در این انحراف فرد بخش یا کل اندام جنسیاش را به فرد یا افراد دیگر نشان داده و از این رفتار خود لذت جنسی میبرَد. شیوع این انحراف در مردان بیشتر است. برهنهسازی یا پوششهای نیمهبرهنه به شکل افراطی از نشانههای خفیف این بیماری میباشد. برای تشخیص قطعی این اختلال، یکی از ویژگی ها این است که فرد پس از انجام این عمل، احساس خوبی نداشته باشد یا در حدی باشد که در زندگی روزمرهاش اختلال ایجاد کرده یا سبب مشکلات قانونی شود.
رواندرمانی و روانکاوی برای این افراد مفید است. این کار به شناسایی ریشۀ واقعی مشکل کمک خواهد کرد.
دستمالی کردن Frotteurism
این انحراف عبارت است از لذت بردن از تماس یا مالیدن دست یا بدن خود به بدن فرد دیگر، بدون آنکه آن فرد رضایت داشته باشد. معمولا این کار در مکانهای مزدحم مانند بسهای شهری یا غرفههای تکت فروشی مزدحم اتفاق میافتد. این افراد غالباً درک درستی از حدود اجتماعی خود و دیگران ندارند، بنابر این ممکن است این عمل خود را به عنوان یک انحراف جنسی تلقی نکنند. تداوی معمول برای این افراد رواندرمانی میباشد و پاسخ به درمان در اکثر موارد موفق است.
شیدوستی یا یادگارخواهی Fetishism
در این انحراف فرد از یک شی غیر زنده ( مانند بوت کُریبلند یا جوراب زنانه و غیره) لذت جنسی میبرد. بطور معمول فرد برای برانگیخته شدن به این شی نیاز دارد و بدون آن برانگیخته نمیشود.
این مسئله در صورتی انحراف تلقی میشود که این کار وی در زندگی روزمرهاش یا بر شریک جنسیاش اثر منفی داشته باشد. این بیماری در میان مردان بیشتر شایع است و فرد مبتلا از اشیاء و البسه زنانه جهت ارضا یا تحریک استفاده میکند.
کودکدوستی Pedophilia
این انحراف جنسی با داشتن تخیلات، تمایلات یا رفتارهای جنسی با یک کودک نابالغ (بطور معمول زیر ۱۳ سال) مشخص میشود.
این انحراف ممکن است افراطیترین شیوهی سادیسم باشد. در این نوع از انحراف جنسی فرد بالغ، کودکان را مورد تجاوز قرار داده و در مواردی ممکن است کودکان را به قتل برساند. این بیماری یکی از بدترین عارضه های است که در جامعه بشری دیده شده است و در آن بیپناهترین و ضعیفترین افراد جامعه قربانی میشوند.
رفتار چنین بیماران به کودکان جنس مخالف محدود نمیشود، بلکه این رفتارها در مورد جنس موافق نیز دیده (بچه بازی) میشود. این افراد در آغاز کار از انواع حیلهها و شیوهها برای فریب اطفال استفاده میکنند.
برای تداوی باید این افراد را مدتها تحت رواندرمانی قرار داد تا ریشههای عمیق این مسئله را که شامل نگرش شان نسبت به جنسیت، احساس شان نسبت به خودشان و اغلب تجربۀ آزار جنسی و یا جسمی در دوران کودکی میشود، شناسایی گردیده و تحت کنترل بیایند. کسانی که علاوه بر انحراف بچهبازی، دچار اختلال “شخصیت ضد اجتماعی” هستند، به تداوی معمولاً پاسخ مثبتی نمیدهند.
دگرآزاری Sadism
در این انحراف فرد از تحقیر کردن یا آزار دادن فرد دیگر لذت جنسی میبرَد.
هر چند به هر نوع مردمآزاری، سادیسم اطلاق میشود، اما مشخصاً این اصطلاح بیشتر در انحراف جنسی به کار میرود و به حالتی گفته میشود که شخص مبتلا به این اختلال هنگام آمیزش جنسی طرف مقابل را مورد آزار و اذیت بدنی قرار میدهد و کسب لذت میکند.
تمایلات دگرآزارانه (سادیستیک) بسیار شایع هستند ولی دگرآزاری افراطی و شدید یک بیماری محسوب شده و خطرناک است و فرد باید تحت تداوی قرار گیرد.
سه نوع دگرآزاری وجود دارند که هر سه نوع آن میتوانند در یک شخص وجود داشته باشد:
دگرآزاری ذهنی: حالتی است که شخص دگرآزار بجای اینکه به دیگران آزار و اذیت وارد کند، صحنههای اعمال دگرآزارانه را در ذهن و تصور خود مجسم میکند و با این تصویرسازی لذت میبرَد.
دگرآزاری نمادین (سمبولیک): یک حالت انحرافی و غیرعادی روانی است که مبتلایان آن به جای وارد کردن شکنجۀ بدنی، کوشش میکنند با تحمیل حالات مخرب روانی مانند توهین و تحقیر کردن افرادی که با آنها برخورد میکنند در خود ارضای روانی ایجاد کنند.
دگرآزاری بدنی: این همان نوع معروف دگرآزاری است که مبتلایان به آن کسب لذت جنسی را در تحمیل آزار و اذیت بدنی و ایجاد دردهای جسمی بر دیگران میبینند و در برخی موارد کار دست به قتل و کشتار نیز میزنند. در این میان، بعضی افراد دگرآزار با آزار و شکنجه و کشتن حیوانات به لذت جنسی میرسند.
خودآزاری جنسی Masochism
خودآزاری جنسی عبارت است از لذت بردن جنسی فرد از تحقیر شدن، لت خوردن و هر نوع زجر کشیدن. اگر کسی فقط این موارد را در ذهن تصور کند، این نیز میتواند خودآزاری جنسی به حساب آید. در برخی موارد تجاربی از این دست ممکن است برای فرد خطر مرگ به همراه داشته باشد. این انحراف ریشه در دوران کودکی یا نوجوانی دارد و تداوی آن معمولاً از طریق روان درمانی است. نام این انحراف از نام نویسنده اتریشی فون ساخر مازوخ گرفته شده است. این نویسنده در کتابهایش از زنانی سخن میگفت که در هنگام آمیزش جنسی طالب خشونت و آزار بودند و این افراد در حین عمل جنسی با آزار خود ارضا میشدند.
مبدل پوشی Transvestism
این انحراف در هر دو جنس دیده میشود و فرد مبتلا به این بیماری با پوشیدن لباس جنس مخالف و تقلید آرایش و رفتار و کردار جنس مخالف به ارضای میل جنسی خود میپردازد.
اختلال هویت جنسی Gender Identity Disorder
در این اختلال فرد مبتلا خود را دارای هویت جنسی متفاوت با واقعیت می داند. یعنی اگر مرد است خود را زن و اگر زن است خود را مرد تصور می کند .و در نتیجه در رفتار و کردار و پوشش و آمیزش نقش مورد تصور خود را بازی می کند. والدینی که به فرزند پسر خود لباس دخترانه میپوشانند و بالعکس ممکنست باعث رشد این اختلال در نزد طفل شان شوند.
حیواندوستی Zoophilia
این اختلال در افرادی که با حیوانات سر و کار دارند بیشتر دیده میشود. در این بیماری فرد مبتلا از لمس و آمیزش با حیوانات لذت جنسی میبرد و معمولاً از حیوانات اهلی برای رسیدن به اوج لذت استفاده میکند. در بسیاری از کشورها، حیواندوستی به دلیل نقض حقوق حیوانات، غیرقانونی شمرده میشود.
همجنسبازی Homosexuality
هرچند در بعضی کشورها این پدیده را به شکل رسمی پذیرفته و دیگر آن را اختلال روانی به حساب نمیآورند، اما در بیشتر مناطق دنیا هنوز یک بیماری محسوب میشود و سبب واکنشهای شدید میگردد. ویژگی عمدۀ آن میل به همخوابگی و آمیزش با جنس موافق است. باید تأکید شود که همجنسبازی با بچهبازی کاملاً متفاوت است. در دستنامههای اختلالات روانی از سالها بدینسو، همجنسبازی از فهرست اختلالات روانی بیرون شده و دیگر بخشی از اختلالات روانی شمرده نمیشود.
عوامل روانی بوجود آورنده انحرافات جنسی:
برخی از عوامل عمده این ها اند:
1- محرومیت از روابط جنسی طبیعی بنابر عوامل گوناگون.
۲- انزوای دوران کودکی: اطفالی که به مدت طولانی از دیگران جدا بوده اند در روند تکامل روانی- جنسی خود ممکن است دچار اختلال شوند. انحرافات مربوط به انزوای دوران کودکی شامل بچهبازی و همجنسگرایی میباشد که در واقع میتواند جبرانی برای محرومیتهای عاطفی آن دوران باشد. با آن هم نظریهها در این مورد متفاوت اند و توافق کامل وجود ندارد.
۳- تجاوز جنسی یا بدآموزیهای جنسی: مثلاً ممکن است اقدام به بچهبازی هنگامی شروع شود که در دوران کودکی به فرد تجاوز شده باشد یا فرد مورد بدآموزی و سوءاستفاده قرار گرفته باشد. با آن هم پژوهشهای جدید نشان میدهند که تمام افرادی که دست به سوءاستفادۀ جنسی از کودکان میزنند لزوماً خود در دوران کودکی مورد سوءاستفاده قرار نگرفته اند.
۴- شرطی شدن: مانند شیدوستی (جایگزین کردن شی بجای دستگاه جنسی طرف مقابل) ممکن است به علت شرطی شدن هیجان جنسی با شی در دوران کودکی یا نوجوانی به وقوع بپیوندد. مثلاً دیدن یک شی همزمان با یادآوری از یک خاطرۀ تحریک آمیز باشد و پس از آن با دیدن آن شی خاص، مورد تحریک قرار بگیرد.
ممکن است یکی از علل اساسی انحرافات جنسی عدم آگاهی در رابطه با مسائل جنسی باشد. تعداد زیادی از منحرفین جنسی از کسانی بوده اند که فهم درست ازمسائل جنسی نداشته و نیز در دوران کودکی از درک موضوعات به شدت ترسانده یا ممانعت شده اند، یا گفتوگو در بارۀ این موضوعات همراه با تزریق حس شرم و گناه بوده است.
منابع:
خلاصهی روانپزشکی: علوم رفتاری-روانپزشکی بالینی / تالیف بنیامین سادوک، هارولد کاپلان : ترجمه نصرت الله پورافکاری
آسیبشناسی روانی: دیدگاههای بالینی اختلالهای روانی
http://sarajahani.blogfa.com/post-160.aspx
http://info.addictions.org/index/Addictive+Behaviors/Sadism+-+What+Is+It%3F
http://www.webmd.com/mental-health/features/explaining-pedophilia
http://en.wikipedia.org/wiki/Voyeurism
http://www.rightdiagnosis.com/f/fetishism/intro.htm
http://www.webmd.com/mental-health/features/explaining-pedophilia
http://www.minddisorders.com/Flu-Inv/Frotteurism.html