در فرایند مشاوره هدف نهایی همه مشاوران و رواندرمانگران ایجاد تغییرات اساسی در افکار یا رفتار مراجعان است . برای دستیابی به این مهم ، آنها ابتدا باید بتوانند به نحو موثر و کار آمد با مراجع ارتباط برقرار نمایند که در غیر اینصورت هر کز موفق به ایجاد تغییرات مورد نظر در مراجع نخواهند بود. اما موانعی برای عدم برقراری ارتباط سازنده بین مشاور و مراجع وجود دارد که می توان این مشکلات را در 5 طبقه ی کلی دسته بندی نمود که از آن به ” 5 اشتباه رایج ارتباطی” نام برده می شود.
1- اشتباه برخورد ( approach) : مشاور در اولین برخورد یا ملاقاتی که با مراجع دارد ، عملکرد مناسب از خود نشان نمی دهد
2- اشبتاه تفسیر (interpretation) : مشاور در درک دیدگاه و عقاید مراجع دچار اشتباه می شود و نمی تواند از گفتار و رفتار او ، برداشت صحیحی به عمل آورد.
3- اشتباه بیان ( language) : مشاور نمی تواند از بروز واکنشهای نزاع یا گریز مراجع چلوگیر ی کند
4- اشتباه قضاوت ( judgment) : زمانی اتفاق می افتد که مشاور در مورد مراجع قضاوت می کند وظیفه مشاور این است که مراجع را مورد سنجش و ارزیابی قرار دهد نه قضاوت و پیشداوری .
5- اشتباه قدرت ( omnipotence) : در این اشتباه ارتباطی ، مشاور گمان می کند که همه قدرت در دست اوست و به همین دلیل ، این باور اشتباه در او شکل می گیرد که او مسئول رفتار مراجع است و باید به هر نحوی که شده ، افکار یا رفتار مراجع را تغییردهد.
معمولا اولین تصویری که از مشاور در ذهن مراجع نقش می بندد ، پایه ی ارتباطات بعدی مشاورو مراجع را تشکیل می دهد بنابراین ضروری است که مشاور در این مسیر عملکرد مطلوب از خود نشان دهد تا در آینده بتواند ارتباط سازنده ایی با مراجع برقرار نماید.
منبع: ناشناس