با افزایش پیوسته بیماریهای روانی، اختلالاتی چون افسردگی، اختلال دوقطبی و اضطراب برای همگان به صورت شناخته شدهای درآمدهاند.
امّا بیماری روانی دیگری نیز وجود دارد که کمتر شناخته شده ولی مطالعات نشان میدهد که سومین اختلال روانی شایع در کلّ جهان است. این بیماری، اختلال اضطراب اجتماعی نام دارد.
اختلال اضطراب اجتماعی چیست؟
اختلال اضطراب اجتماعی، یا به قول بعضیها هراس از اجتماع یا اجتماع هراسی، اضطراب از مورد ارزیابی منفی قرار گرفتن از سوی دیگران است.
ترس از قضاوت دیگران در فردی که به این اختلال دچار است به احساس بیکفایتی و نابسندگی، شرم و تحقیر در او منجر میشود. همچنین ممکن است باعث افسردگی و سوء مصرف مواد گردد.
نشانگان اختلال اضطراب اجتماعی
اختلال اضطراب اجتماعی باعث احساس اضطراب در فرد به هنگام مواجهه با یک موقعیت اجتماعی میگردد. نشانگان فیزیولوژیک دقیقی به همراه این اختلال وجود دارد که عبارتند از:
- ترس وافر
- گُر گرفتگی
- ضربان تند قلب
- عرق کردن
- خشکی حلق و دهان
- لرزش
- مشکل بلع
- گرفتگی عضلانی
موقعیتهایی که باعث درماندگی در مبتلایان به اختلال اضطراب اجتماعی میشود
موقعیتها و شرایط مختلفی وجود دارد که باعث درماندگی در افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی میگردد. از جمله این موقعیتها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مورد قضاوت دیگران قرار گرفتن
- ملاقات با دیگران برای نخستین بار
- مرکز توجه واقع شدن
- زیر نظر قرار گرفتن به هنگام انجام کار
- برخوردهای اجتماعی با افراد غریبه
چه کسی دچار اختلال اضطراب اجتماعی میشود؟
بسیاری از افراد به اختلال اضطراب اجتماعی دچار میشوند. امّا شیوع آن در زنان بیشتر ازمردان است. مطالعات اخیر نشان دادهاند که اختلال اضطراب اجتماعی سومین اختلال روانی شایع در جهان است.
سوء مصرف مواد و اختلال اضطراب اجتماعی
افرادی که دچار اختلال اضطراب اجتماعی باشند احتمال زیاد دارد که به سوء مصرف الکل و موادمخدر به عنوان ابزاری برای مقابله با استرس، عزتنفس پایین و افسردگی ناشی از این اختلال روی بیاورند.
مطالعات انجام شده نشان میدهد که 16 درصد از بیمارانی که دارای اختلال اضطراب اجتماعی بودهاند، مشکل سوء مصرف الکل داشتهاند.
درمان اختلال اضطراب اجتماعی
اختلال اضطراب اجتماعی غالباً با حملات وحشتزدگی یا افسردگی اشتباه گرفته میشود. این امر میتواند درمان این اختلال را با مشکلات جدّی روبرو سازد. با وجود این، چنانچه این بیماری به درستی تشخیص داده شود، ترکیبی از درمانهای رفتاری شناختی و دارودرمانی میتواند برای درمان مبتلایان به اختلال اضطراب اجتماعی مفید باشد.
با وجود شیوع اختلال اضطراب اجتماعی، این اختلال غالباً اشتباه تشخیص داده میشود. در حالی که اختلال اضطراب اجتماعی، یک اختلال کاملاً واقعی بانشانگان مشخص و معین است. چنانچه نشانگان اختلال اضطراب اجتماعی درمان نشده باقی بمانند میتوانند فرد مبتلا به این اختلال را کاملاً زمینگیر کنند و غالباً به اجتناب فرد از تمام موقعیتهای مستلزم تماسهای اجتماعی میانجامد.
اجتناب از موقعیتهای اجتماعی دارای پیامدهای منفی در زندگی کاری، اجتماعی و مالی فرد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی است. امّا کمکهای درمانی مناسب دارای نتایج خوب و موثری برای این اختلال است. به افرادی که دارای نشانگان اختلال اضطراب اجتماعی هستند توصیه میشود با یک رواندرمانگر مشورت کنند.
ترجمه: کلینیک الکترونیکی روانیار
به جهت آشنایی بیشتر بااین اختلال ، کلیپ ویدیویی زیر را از اینجا دانلود نموده و مشاهده فرمایید
منبع
“What is Social Anxiety Disorder?”, Melossa Sumner, Dec.4, 2009
http://psychology.suite101.com/article.cfm
سلام دوستان
گروهی تحت عنوان سوشال فوبیا در تلگرام به منظور تبادل تجربیات در این زمینه ایجاد شده است
از دوستان هر کس مایل به عضویت در گروه باشد به آیدی بنده درخواست بدهد
آیدی من :Mazar110@
سلام دوستان
گروهی در تلگرام تحت عنوان هراس اجتماعی به منظور تبادل تجربیات در این زمینه ایجاد شده است
از دوستان مایل جهت عضویت در گروه فوق میتوانند از طریق آیدی بنده پیغام خودشون رو جهت عضویت بفرستند
آیدی من در تلگرام:Mazar110@
سلام میشه لینک گروهو بذارید من نمیدونم چطوری به آیدیتون پیام بدم
سلام دوستان.
من از اعضای مدیریت گروه و همچنین کانال تلگرام کمرویی/هراس/اضطراب اجتماعی هستم.
برای عضویت در گروه بحث و تبادل نظر به آیدی
@najdi1362
یا شماره ۰۹۳۸۵۲۵۶۳۸۸ پیام بدهید
و برای عضویت در کانال روی آی دی زیر کلیک کنید
@socialphobia
و یا لینک
Telegram.me/socialphobia